СТОП ДОПИНГ!

posted in: Вести | 0

Поштовани спортисти,

 

Од стране Антидопинг агенције Републике Србије смо добили информације и новости по питању „листе забрањених допинг средстава за 2024. годину“, па Вас молимо да пажљиво прочитате и упознате се наведеним, јер сте као учесници у систему спорта у обавези у складу са Законом о спорту да поштујете правила АДАС.

Такође, могуће је и да АДАС изврши контролу спортиста (ненајављено или најављено) на неком од такмичења из календара такмичења ВСС за 2024. годину, и због тога је важно да сте информисани и припремљени.

 

Линк за нову Листу забрањених допинг средстава за 2024. годину, која је почела да важи од 1. јануара 2024:

 

Линк за сажетак најзначајнијих измена у Листи за 2024. годину:

 

Према принципу апсолутне одговорности коју дефинише Светски антидопинг кодекс, дужност сваког спортисте је да осигура да ниједна забрањена супстанце не уђе у његово тело.

Спортисти су одговорни за присуство било које забрањене супстанце или њених метаболита или маркера, чак и онда када у поступању спортисте не постоји намера, пропуст, немар или свесно коришћење.
У складу са тим, постоје случајеви када је спортиста допинг позитиван услед коришћења контаминираног суплемента, суплемента који садржи забрањену супстанцу или чак коришћења лека који му је преписао лекар, а да при томе није имао намеру да се допингује.

 

Како би помогла спортистима, Антидопинг агенција Републике Србије, издаје и бесплатна мишљења о саставу суплемента и лека, односно о присуству забрањених супстанци у њиховим саставима.

Захтеви се подносе онлајн, путем веб сајта Антидопинг агенције и спортиста у року од три дана добија одговор на поднети захтев.

 

Захтев за мишљење о суплементу је могуће поднети путем линка:

 

док је захтев за мишљење о леку је могуће поднети путем линка:

 

С поштовањем,

Ваздухопловни савез Србије